1. Is kefir ready? ケフィアは出来たかな?
2. Oh, it is ready! おー、できた!
準備
3. Preparation of tools 道具の準備
- kefir (ケフィア)
- Mason jar (メイソンジャー/ガラスの入れ物ならなんでもいい)
- strainer (水切り)
- funnel (ジョーゴ)
- wooden spoon(木ヘラ)
注意:道具はプラスチックかガラスか木でないとだめ。メタル類は化学反応を起こす。
4. Place strainer in the funnel. 水切りをジョーゴの中に入れる。
種と液体を分ける
5. Place #4 set on top of a Mason jar. Scoop up the kefir with the wooden spoon.
メーソンジャーの上に#4のセットを乗せる。ケフィアを木べらですくう。
6. Put the kefir into the strainer. 水切りにケフィアを入れる。
7. Strain the kefir so that the liquid goes down into the jar.
液体(ケフィア)が瓶に入るようにケフィアを木べらで「水切り」する。
8.Fill the jar with the liquid up to the top. 瓶の上まで液体でいっぱいにする。
Make sure the kefir grain stays in the srainer. ケフィアの種が水切りに残るようにする。
9. Remove the strainer and the funnel with the kefir grain and place somewhere else for this time being. ケフィアの入った水切りとジョーゴを瓶から外し、どこか他の場所にとりあえず置いておく。
10. Prepare a lid and a ring. 蓋とリングの準備。
11. Put the lid on and twist the ring to close. 蓋を置きリングで締める。
12. All done! 出来上がり!
ケフィアの種はどうするか?
13. Put the kefir grains into a different Mason jar.
別のメーソンジャーにケフィア種を入れる。
14. A view of kefir grains in a jar. 瓶の中のケフィア種の様子。
15. Pour the fresh milk into the kefir grains for it to stay alive.
ケフィア種が生き続けられるように、フレッシュな牛乳を注ぐ。
16. Completed. 終わり。keep it in a fridge. 冷蔵庫に保管。
So, this is how you make your own kefir.
ということで、これが自家製ケフィアの作り方です。
Isn't it easier than you thought?
思ったより簡単でしょ?